Ljubljanski zmaj kot naslovnica metal albuma

Sliko so za svoj prihajajoči plošček uporabili danski Royal Hunt
Ključne besede:
   Royal Hunt   naslovnica   Cast in Stone   ljubljanski zmaj

Zmaji so nedvomno med najbolj popularnimi mističnimi bitji, zato ni nič čudnega, da se pojavljajo v neštetih pripovedkah praktično vseh svetovnih kultur, so pogosta tema fantazijskih filmov, spričo svoje mogočnosti pa se dostikrat pojavljajo tudi v glasbenem svetu metala, še posebej power metala, saj se od vseh podzvrsti ta najbolj navdušuje nad pravljičnimi tematikami.

Nobena izjema seveda niso niti priljubljeni danski melodično-progresivni power metalci Royal Hunt, ki imajo grb zmaja že od samega začetka za svoj simbol, na novi plošči Cast in Stone pa so kip zmaja uporabili celo kot glavni motiv za naslovnico.
A ta kip zmaja ni bil posebej izdelan ali narisan v ta namen, temveč so fantje vede ali nevede od nekod potegnili fotografijo enega od zmajev na ljubljanskem Zmajskem mostu, sicer eni od največjih tamkajšnjih turističnih atrakcij.

Je to kraja simbola ali naj to gesto štejemo kot kompliment? Dokler tega ne razložijo sami Royal Hunt, naj vsak presodi sam, kot bomo poslušalci 7. februarja tudi sami presodili, ali bo album Cast in Stone, sicer že bandov štirinajsti studijski album, vreden naslednik njihovih predhodnih glasbenih izdelkov.

Zgodba o ljubljanskem zmaju sicer sega v čase antične Grčije in je del legende o Jazonu in Argonavtih, ki naj bi med svojo plovbo v ljubljanskem močvirju naleteli na zmaja in ga porazili.
Zmajski most je bil zgrajen v času slovitega župana Ivana Hribarja kot nadomestilo za leseni Mesarski most, ki je stal prej na tistem mestu in je bil poškodovan v grozovitem potresu leta 1895, namesto zmajev pa so bili prvotno predvideni kipi krilatih levov, ki so bili kasneje zamenjani s simbolom Ljubljane.