Zanimiva dejstva o albumu The Dark Side of The Moon

Mojstrovina Pink Floydov je bila 1. marca stara 44 let
Ključne besede:
   Pink Floyd   Roger Water   The Dakr Side of the Moon
Pink Floyd

Pink Floyd

Kul stvari, ki jih nisi vedel/a o albumu The Dark Side Of The Moon

 

1. Ideja za album se je porodila v hiši Nicka Masona

 

Konec leta 1971 so se Pink Floydi začeli pogovarjati o novem albumu. Band je sklical sestanek v hiši Nicka Masona v Camdenu. Roger Waters je imel nekaj idej za pesmi, na primer verze in refren za pesem "Time" in zanimiv rif za bas, ki se začne v 7. minuti in 18 sekund za pesem "Money".

 

 

2. Osnovni koncept albuma je bil poudarek na pritisku in stresu modernega življenja

 

Na tem sestanku je bila glavna tema pritiski/stres", ki ju prinaša takoimenovano moderno življenje. Band je razpravljal o tem, kateri pritiski to so: strah pred smrtjo, pasti denarja in težava mentalne neuravnovešenosti, ki pogosto pripelje do norosti. Ko so razvili te ideje, se je Rogers lotil dela in spisal besedila.

 

 

3. Polno ime albuma naj bi bilo DARK SIDE OF THE MOON, A PIECE FOR ASSORTED LUNATICS

 

Naslov "Eclipse" je tudi prišel v poštev, vendar se potem zanj niso odločili. 

 

 

4. "Speak to me" 

 

"Speak to me" je bila narejena kot uvertura. Ljudem naj bi dala občutek o albumu. Sestavljena je iz delčkov vseh pesmi, ki so na albumu in se nato stopijo v celoto. Boben ponazarja bitje srca, ki je sicer malce počasnejši od normalnega bitja srca.

 

 

5. The Great Gig In the Sky je skoraj postal operno delo

 

"The Great Gig In the Sky" je skomponiral Richard Wright. Resni pogovori so potekali o tem, koga izbrati, da bo odpel ženske vokale. Nato so le izbrali Clare Torry, ki je poskrbela bolj za "evropski zvok" kot za soul. Njen glas je tudi bolj avant-gard kot mezosopran Cathy Berbarian, katero je predlagal Nick Mason. 

 

 

 

6. Paul & Linda McCartney se pojavita na albumu

 

Potem ko so posneli bistveno, so dodali še nežne vokale, ki so slišni v ozadju. Ideja je prišla od Rogerja Watersa, porojilo se mu je kar nekaj vprašanj glede norosti, umrljivosti in nasilja, te misli pa je nato prenesel na papir. Band je povabil vsakega, ki je bil na voljo v snemalnem studiu Abbey Road in ki ni bil član zasedbe Pink Floyd, da se je pridružil in posnel odgovore na ta vprašanja. Med posnetimi glasovi sta tudi Paul in Linda McCartney, ki pa ju skupina potem ni uporabila.