70 let od rojstva TOMA PETTYJA

Tematski teden na Radiu Bob
Ključne besede:
   Tom Petty   rojstvo   obletnica   tematski teden

Tom Petty, ameriški kantavtor, multiinstrumentalist, glasbeni producent, igralec in človekoljub, bi ta teden praznoval okroglih 70 let, če se mu pred tremi leti ne bi za večno ustavilo srce.

Tom Petty se je rodil 20. oktobra 1950 v Gainesvillu na Floridi. Zanimanje za rokenrol glasbo je dobil, ko je pri 10 letih spoznal samega kralja te zvrsti, Elvisa Presleyja, in v trenutku postal njegov oboževalec, da glasbi posveti svoje življenje, pa se je odločil, ko je videl legendarni nastop Beatlov v oddaji Eda Sullivana. Da mu je bilo to usojeno, priča tudi podatek, da je bil eden od njegovih prvih učiteljev kitare Don Felder, ki se je kasneje pridružil skupini Eagles.

Petty je zato pri 17-ih pustil šolo in ustanovil svoj prvi band The Epics, kasneje preimnovan v Mudcrutch, ki so ga sestavljali tudi nekateri člani njegove bodoče spremljevalne skupine The Heartbreakers. Ker njihov prvi, pri založbi izdani single ni priletel na plodna tla, so fantje nad bandom hitro obupali, Petty pa se je odločil, da bo od tedaj naprej ustvarjal pod lastnim imenom. Kmalu je okoli sebe zbral Heartbreakerse, s katerimi so se odlično ujeli, in začel se je njihov vzpon k mednarodni slavi.

Ime Toma Pettyja tako krasi večne uspešnice, kot so Don't Do Me Like That, Refugee, The Waiting, Don't Come Around Here No More, Learning to Fly, I Won't Back Down, Free Fallin' in You Don't Know How It Feels, v svoji karieri je osvojil tri grammyje in 18 nominacij zanje, v koncu 80-ih pa je bil tudi član izjemno uspešne rock superskupine The Traveling Wilburys, ki so jo poleg njega sestavljali še George Harrison, Jeff Lynne, Bob Dylan in Roy Orbison.
Z več kot 80 milijoni prodanih plošč se Petty šteje med najbolje prodajane glasbenike vseh časov, leta 2002 pa je bil skupaj s Heartbreakersi sprejet tudi v Dvorano slavnih rokenrola.
Umrl je 2. oktobra 2017, ravno en teden po zaključku turneje ob 40. obletnici Heartbreakersov, kot uradni razlog smrti pa je navedeno nenamerno prekomerno zaužitje zdravil.

Ob 70. obletnici rojstva legendarnega ameriškega glasbenika smo na Bobu pripravili tematski teden Toma Pettyja, ki bo potekal od 19. pa do vključno 25. oktobra.