Umrl je kitarski heroj EDDIE VAN HALEN

Legendarni kitarist skupine VAN HALEN je bil star 65 let
Ključne besede:
   Eddie Van Halen   Van Halen   kitarist   smrt

Po dolgotrajni bitki z rakom nas je 6. oktobra 2020 zapustila ena od največjih kitarskih ikon - Eddie Van Halen. Star je bil 65 let.

Eddie Van Halen je bil nesporno eden najboljših in najbolj vplivnih kitaristov vseh časov, ime pa si je ustvaril že na podlagi izjemnega kitarskega sola v podobi instrumentalne skladbe Eruption.

Eddie je Van Halen ustanovil leta 1972 v Pasadeni skupaj s svojim bratom Alexom za bobni, v klasični postavi pa ste se jima pridružila še Michael Anthony na basu in David Lee Roth na vokalu. Eddie je bil tudi primarni avtor glasbe in besedil na njihovem samonaslovljenem studijskem prvencu iz leta '78, ki je band skozi 80-ta izstrelil med superzvezdnike.
Hite so nizali enega za drugim - Runnin' with the Devil, Ain't Talkin' 'bout Love, Hot for Teacher, Panama, Jump ... - in svojo zgobo o uspehu nadaljevali tudi z novim pevcem, Sammyjem Hagarjem, po Rothovem odhodu leta '85.
Tudi ko je band že dosegel status superzvezd, je Eddie še sam po sebi postal ikona popkulture leta '83, ob izidu singla Beat It kralja popa Michaela Jacksona, ki ga odlikuje Van Halenov ikonični solo.
Čeprav se je nekaj članov zamenjalo, sta bila Eddie in Alex Van Halen konstanta banda vse do samega konca, največ zaslug za njihovo zapuščino pa nosi prav Eddijevo edinstveno obvladovanje električne kitare.

Novica o njegovi smrti je presenetila vse, saj se je Eddie kljub večletnemu boju z rakom na grlu do nedavnega še vedno držal relativno dobro. V začetku tega leta se je celo govorilo o ponovni združitvi klasične postave Van Halen, a je pevec David Lee Roth zanikal kakršnekoli načrte in izrazil mnenje, da je z Van Halen konec, njegove besede pa so namignile na to, da razlog tiči ravno v slabem zdravju Eddieja Van Halena.

Žal se je to ta teden izkazalo za resnično, saj se je Eddiejevo zdravje tekom zadnjih treh dni drastično poslabšalo, zdravniki pa so odkrili, da se je rak razširil na njegove možgane in še nekatere druge organe.

Eddie Van Halen, počivaj v miru ...