FRANKIE BANALI podlegel v bitki z rakom

Banali je bil najbolje znan kot bobnar skupine QUIET RIOT
Ključne besede:
   Frankie Banali   Quiet Riot   bobnar   smrt

V četrtek zvečer je po vztrajni bitki z rakom na trebušni slinavki pri 68 letih starosti umrl Frankie Banali, najbolje znan kot bobnar skupine Quiet Riot.

Banali se je rodil v newyorškem Queensu leta 1951, v sredini 70-ih se je preselil v Los Angeles, kjer je približno leto dni preživel v New Steppenwolf, novi formaciji legendarnega hard rock banda, ki jo je vodil nekdanji basist Nick St. Nicholas. Zasedbo je zapustil leta '79 in kmalu začel sodelovati s Kevinom DuBrowom, čigar band Quiet Riot je razpadel po odhodu kitarista Randyja Rhoadsa in basista Rudyja Sarza, ki sta šla igrat k Ozzyju Osbournu.

Sprva se je band imenoval DuBrow, a so leta '82 po pridobitvi basista Chucka Wrighta in kitarista Carlosa Cavaza ime spremenili nazaj v Quiet Riot. Po Rhoadsovi tragični smrti se je Sarzo vrnil v Quiet Riot in kvartet je leta '83 po podpisu pogodbe z neodvisno založbo Pasha Records izdal album Metal Health. Na podlagi priredbe Cum On Feel the Noize glam rock pionirjev Slade in njihovega lastnega hita Metal Health (Bang Your Head) je dotični plošček postal prvi heavy metal album, ki je osvojil sam vrh Billboardove lestvice najbolj popularnih, in se sčasoma prodal v več kot 6 milijonih izvodov.

A uspeh je bil kratkoživeč, saj uspeha z nobeno od kasnejših izdaj niso uspeli ponoviti. Spričo tega je prišlo do številnih trenj, menjav v postavi in razpadov banda. Nazadnje so Quiet Riot razpadli leta 2007, po smrti Kevina DuBrowa, a jo je tri leta kasneje ponovno obudil ravno Banali, po posvetu z družino pokojnega frontmana. Kaj bo z bandom zdaj, ko se je poslovil tudi Banali, še ni znano ...

Frankie Banali je namreč 17. aprila 2019 prejel diagnozo raka na trebušni slinavki, in to najvišje, četrte stopnje, kar je pomenilo, da se je rak že razširil na druge organe in dele telesa. Napovedali so mu še 6 mesecev življenja, a je Frankie s svojo odločnostjo ta čas podaljšal na 16 mesecev in se pogumno boril z zahrbtno boleznijo do samega konca, ko je standardna kemoterapija ostala brez učinka in je serija kapi onemogočila nadaljnjo klinično obravnavo.

Frankie Banali je obkrožen z najbližjimi člani družine preminil 20. avgusta 2020.