10 ZVEZDNIŠKIH IMEN, ki NISO nastopila na WOODSTOCKU

... in tudi razlogi za to.
Ključne besede:
   Woodstock   festival   Jethro Tull   The Jeff Beck Group   Led Zeppelin   Iron Butterfly   The Beatles   Bob Dylan   The Rolling Stones   Joni Mitchell   The Doors   Roy Rogers

Woodstock je predstavljal prelomno točko v življenju marsikaterega nastopajočega na tem festivalu, med drugimi Carlosa Santano, Joeja Cockerja in Crosby, Stills & Nash - za vse bi lahko rekli, da je bil njihov nastop na dotičnem dogodku daljnega leta 1969 odskočna deska v legendarne kariere, ki so mu sledile.
Navkljub vsem znanim imenom pa obstaja nemalo takih, ki na festivalu iz takšnih ali drugačnih razlogov niso nastopili, nekateri so nastop celo zavrnili.
V tem članku objavljamo 10 zvezdniških imen, ki so Woodstock preskočila, ter tudi njihove razloge za to.


JETHRO TULL
Razlog: strah pred golimi dekleti
"Vprašal sem našega menedžerja Terryja Ellisa, kdo vse bo tam, in naštel mi je cel spisek skupin, ki naj bi bile potrjene, ter omenil, da gre za hipijevski festival," je povedal Ian Anderson, frontman zasedbe Jethro Tull, "zato sem ga vprašal, če bo tam veliko golih deklet, če bo veliko jemanja drog, pitja piva in valjanja po blatu - namreč napovedan je bil dež - in rekel je, da bo, jaz pa sem mu odvrnil: 'Aha ... Jaz ne grem.' Pač ne maram hipijev in gola dekleta me odbijajo, kadar ni primeren trenutek za to."

 THE JEFF BECK GROUP
Razlog: razpadli so
Jeff Beck in zvezdniška zasedba, ki je vključevala Roda Stewarta, Nickyja Hopkinsa, Aynsleyja Dunbarja in Ronnieja Wooda, so bili že potrjeni za nastop, a so se razšli tik pred Woodstockom.
Krivec za to je bil nihče drug kot Jeff Beck, ki je meni nič tebi nič odletel domov v Anglijo. Na uho mu je namreč prišla govorica, da ga žena vara z vrtnarjem, ki se je kasneje izkazala za neresnično.
A kot je zapisal Rod Stewart v svoji avtobiografiji, se sam spričo tega, da so zamudili festival, niti ni sekiral: "Eh, ko si videl en glasbeni festival na prostem, si videl vse."

 LED ZEPPELIN
Razlog: imeli so že koncert v New Jerseyju
Led Zeppelin so bili seveda povabljeni, a je njihov menedžer Peter Grant vabilo zavrnil. Zeppelini so namreč v času festivala že imeli potrjena dva lastna headlinerska koncerta v New Jerseyju, nedaleč od Woodstocka, in se jim je zdelo to bolje za ugled, kot pa da so zgolj eno od številnih imen na seznamu nastopajočih.

 IRON BUTTERFLY
Razlog: hoteli so helikopter
Na krilih popularnosti skladbe In-A-Gadda-Da-Vida so egoti skupine Iron Butterfly poleteli v višave, rezultat česar so bile za organizatorje festivala popolnoma nerealne zahteve, kot je denimo helikopter, ki naj bi jih pripeljal z newyorškega letališča do prizorišča, začetek nastopa, takoj ko stopijo na oder, izplačilo celotnega honorarja takoj po nastopu ter seveda takojšnji let s helikopterjem nazaj na letališče.
Odziv organizatorjev na njihove zahteve je bojda bil, da bodo o tem premislili, a Iron Butterfly od njih niso več slišali, saj so imeli ti že čez glavo drugih problemov.THE BEATLES
Razlog: Yoko Ono(?)
O nastopu Beatlov na Woodstocku se je šušljalo vsepovsod, najverjetneje zaradi njihovega slovitega nenapovedanega zadnjega skupnega koncerta na strehi bandovega štaba v Londonu januarja istega leta. Teorij o tem, zakaj na festivalu niso nastopili je več: ena pravi, da je John Lennon zahteval, da skupaj z njimi nastopi tudi njegova žena Yoko Ono, ki je ostali Beatli niso ravno marali, druga, da je imel Lennon zaradi obsežne kartoteke v zvezi s kajenjem marihuane težave s pridobivanjem dokumentov za vstop na ameriška tla, spet tretja pa, da je bilo v tisti fazi za Beatle preprosto že prepozno, da bi se spet zbrali skupaj.BOB DYLAN
Razlog: bolan otrok
Bob Dylan je bojda nastop zavrnil, ker je zbolel eden od njegovih otrok. Pojavila se je tudi govorica, da so mu živce že zelo nažirali hipiji, ki so se začeli zbirati okoli njegovega doma, lociranega v bližini Woodstocka.
Kakršenkoli razlog je že imel, ta mu ni preprečil, da se ne bi udeležil nekega drugega glasbenega festivala, ki se je zgolj dva tedne kasneje odvil na otoku Wight. Dylan je namreč 15. avgusta, na dan, ko se je začel Woodstock, z ladjo Queen Elizabeth 2 odplul proti Angliji.
Kmalu zatem se je tudi odselil iz New Yorka, češ da njegovo hišo oblegajo džankiji.THE ROLLING STONES
Razlog: snemanje že pozabljenega filma
Rolling Stonesi so nastop odklonili, ker se je Mick Jagger mudil v Avstraliji, kjer je snemal že davno pozabljeni film Ned Kelly. Če zanj še nisi slišal - nič hudega. Gre za zelo slabo sprejeti film režiserja in scenarista Tonyja Richardsona, ki je izšel leta 1970, v svoji osnovi pa je biografija o avstralskem izobčencu iz 19. stoletja, ki ga je upodobil Jagger.
Poleg tega pa je tisti teden v Londonu Anita Pallenberg, partnerka Keitha Richardsa, ravno povila njunega sina Marlona.JONI MITCHELL
Razlog: trapast zaplet z urnikom
Joni Mitchell je načeloma želela nastopiti na Woodstocku, a jo je v nasprotno prepričal njen menedžer David Geffen, saj je hotel, da je Joni sveža in spočita za svoj nastop v televizijski oddaji The Dick Cavett Show.
A ta razlog se je na koncu izkazal za precej trapastega, saj sta v isti oddaji nastopila še dve od atrakcij Woodstocka - David Crosby in Stephen Stills iz Crosby, Stills & Nash ter Jefferson Airplane. In kar je še huje; eno od svojih najbolj znanih pesmi, Woodstock, je bila spričo tega primorana napisati zgolj na podlagi opisa, ki ji ga je podal njen fant Graham Nash.THE DOORS
Razlog: festival Monterey je bil ful boljši
The Doors so o nastopu na Woodstocku temeljito razmišljali, a se na koncu odločili, da vabilo zavrnejo. Kot je povedal kitarist Robby Krieger: "Na Woodstocku nismo nastopili, ker smo bili bedaki in zavrnili ponudbo. Menili smo namreč, da bo to le drugorazredna ponovitev Monterey Pop Festivala."
A bobnar John Densmore se očitno ni strinjal z ostalimi, saj se je festivala dejansko udeležil in ga je na videoposnetkih moč opaziti na robu odra med nastopom Joeja Cockerja.ROY ROGERS
Razlog: obupna ideja
Razkritje, da je bil starodobni televizijski kavboj Roy Rogers dejansko povabljen na Woodstock, je bila kar osupljiva. Kot je na razširjeni različici DVD-ja Woodstock povedal eden od organizatorjev, Michael Lang, so načrtovali, da bi Roy Rogers zaključil festival s Happy Trails, tematsko pesmijo njegove televizijske oddaje.
A do tega ni prišlo, ker je njegov menedžer menil, da to ni "ravno najboljša" ideja.