Zakaj so BLACK SABBATH začeli nositi KRIŽE?

Ozadje tega imidža te zna presenetiti
Ključne besede:
   Black Sabbath   križi   izvor   prekletstvo   Satan

Kultni Black Sabbath, začetniki žanra, imenovanega heavy metal, so spričo svojega stila glasbe in tematik hitro postali predmet kontroverznosti. Označevali so jih celo za sataniste, kar napram vse sorte black in death metal bandom, ki so prišli za njimi, dandanes zveni naravnost absurdno, poleg tega pa gre za zasedbo, ki že desetletja slovi po tem, da je krščanski križ vseprisoten simbol v njihovem vizualnem slogu.

Po drugi strani pa je bila ravno ta "bogokletna" zloglasnost tista, zaradi katere so postali priljubljeni pri nekaterih bolj ekstremističnih segmentih populacije, kot so razni okultisti.

Kot je zadevo opisal Ozzy Osbourne: "Pridejo eni čudaki v črnih haljah, z belo pobarvanimi obrazi, in nas povabijo na črno mašo na pokopališču Highgate v Londonu. Pa sem jim odvrnil: 'Poglejte fantje, edini zli duhovi (spirit, ang. = duh ali žgana pijača; op. a.), ki me zanimajo, se imenujejo viski, vodka in džin.'"

Nekega dne jih je celo skupina satanistov povabila, da bi za njih nastopili na slovitem Stonehengeu, a so jim Sabbathi rekli, naj konkretno odjebejo. Užaljeni satanisti so se maščevali tako, da so nad njih bojda priklicali prekletstvo.

Da bi se vraževerni Black Sabbath pred tem prekletstvom zavarovali, so začeli redno okoli vratu nositi križe, ki jih je posebej zanje iz odpadnega materiala izdelal Ozzyjev oče, sicer zaposlen v tovarni avtomobilskih delov.

Torej lahko bi rekli, da so križi bandov zaščitni znak v več pomenih besede.